Hoppa till innehåll

Föredragsserie

Föredrag – Att parkera i Malmö


FÖREDRAG 2022-11-16

Lär dig parkera digitalt – med mobilen eller betalautomat

Det är många som är lite osäkra på hur de ska betala sin parkering med mobilen eller med de nya digitala betalautomaterna.

För att räta ut dina frågetecken har SeniorNet Malmö tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan bjudit in Parkering Malmö och mobilapps-företaget Parkster, som under denna eftermiddag kommer att beskriva hur du ska göra för att göra rätt. Kom och ställ dina frågor, få hjälp med att ladda ner apparna och ta tillfället i akt att få information om hur de används!

Huvudsponsor:Malmö Stad och Parkering Malmö
Plats:Malmö Stadsbibliotek, Röda rummet
Tid:Onsdag 16:e november 2022, kl. 14:00-16:00
Pris:Fri entré, ingen anmälan krävs
AGENDA
Kl. 14:00SeniorNet Malmö hälsar välkommen!
Parkering MalmöParkering Malmö beskriver steg för steg hur du betalar din parkering i de nya digitala betalautomaterna. Dessutom får du en kort presentation om företaget och hur de arbetar med hållbar, trygg och digital parkering.
Parkster ABParkster AB ett 10 år ungt företag från Lund som idag finns som betalalternativ för p-biljetter i de flesta svenska städer. De kommer att berätta och visa hur du laddar ner appen Parkster, skapar konto, startar biljett via SMS och APP, väljer betalningsalternativ samt svara på dina frågor. Du får också möjlighet att komma med åsikter och förslag på förbättringar!
WorkshopEfter föredragen blir det workshop med förfriskningar och möjlighet att prata med föredragshållarna, att få hjälp med att ladda ner mobilappen i din telefon, etc.
Kl. 16:00SeniorNet Malmö tackar medverkande och besökarna

För mer information om föredraget kontakta SeniorNet Malmös kansli, e-post: kansli@seniornetmalmo.se.

SeniorNet Malmö är den ledande organisationen i Malmö för seniorer som vill lära sig digital teknik. 

Föredrag om digital parkering – en sammanfattning

SeniorNet Malmö och Vuxenskolan hade bjudit in till en andra informationsträff om hur man betalar sin parkering i Malmö med digitala medel. Den första informationsträffen hölls under juni månad och lokalen var även då Röda Rummet på Stadsbiblioteket i Malmö[1]. Arrangörerna hade bjudit in Parkering Malmö och mobil-appsföretaget Parkster från Lund. Malmö stad och Parkering Malmö var huvudsponsorer till arrangemanget, som hölls den 16 november 2022 mellan klockan 14 – 16. Liksom de två tidigare aktiviteterna på biblioteket var också dagens arrangemang välbesökt med ett 40-tal deltagare[2]. Många funktionärer/volontärer från SeniorNet Malmö deltog också för att hjälpa besökarna till rätta och hålla i de olika delarna av arrangemanget. De gula ”arbetströjorna” lyste upp i lokalen.

Handledare Thomas Christensson var dagens moderator och han hälsade välkommen och avslutade också dagens aktiviteter.

Information från Parkering Malmö

Parkering Malmö var först ut och kommunikationschef Agneta Weimarsson och parkeringsvärd Dan Rowa höll i informationen. Förutom bakgrundsinformationen om verksamhetens stora omfattning – företaget äger 10 parkeringshus i Malmö och förvaltar 35 000 parkeringsplatser – gjordes också en pedagogisk och instruktiv genomgång av hur Malmös betalautomater fungerar. Ett bra tips från Dan var att man skulle boka upp sig för en extra timme när man parkerade, tiden rinner ju i väg snabbt och lätt när man uträttar ärenden. Om den extra timmen inte behöver utnyttjas debiteras man inte för den eftersom man avbryter parkeringstiden när man kommer tillbaka för att köra i väg med bilen.

Information från Parkster AB

Därefter tog Alexandra Hjerdt, Consumer Ambassador och Johannes Hansen, Head of UX över mikrofonen och informerade om Parkster, som egentligen är en betalmetod för att köpa parkeringsbiljetter. Företaget startade i Lund 2010. Metoden bygger på att man registrerar sin bil på den zon där den parkeras, och det är viktigt, att registreringen sker på rätt zon kod för att den ska bli giltig. Om man utnyttjar Parkster får man en samlad månadsfaktura, man betalar alltså inte för varje enskild parkering vid parkeringstillfället. Det utgår ingen serviceavgift för att utnyttja Parkster, men det går att köpa till extra tjänster till exempel ett överbetalningsskydd som varnar om man skulle ha glömt att avsluta den pågående parkeringen när man kör i väg.

Workshop och litet fika

Efter föredragen bjöds det på en workshop och möjlighet att ställa frågor till föredragshållarna. Intresset var stort, det kom många frågor och de fyra representanterna blev omringade av många deltagare för att få hjälp med praktiska detaljer. SeniorNet bjöd också på en enkel uppfriskning i samband med avslutningen.

Att parkera digitalt skiljer sig ganska mycket från de ursprungliga p-mätarna med sina vridfunktioner och det kan kännas överväldigande att sätta sig in i alla detaljerna för att kunna parkera och parkera rätt. Men det framgick av dagens genomgångar att systemen är logiskt uppbyggda och om man följer de olika momenten som kommer efter varandra så fungerar det ganska smidigt ändå. Och därmed sagt kan SeniorNet Malmö lägga ännu ett lyckat arrangemang till handlingarna!

Malmö den 17 november 2022

Péter Bódis, SeniorNet Malmö


[1]  Under 2021 höll SeniorNet Malmö också i fyra ZOOM-möten om Parkering i Malmö med sammanlagt 56 deltagare. Några veckor innan valet i september arrangerade SeniorNet Malmö även en politikerutfrågning på Stadsbiblioteket.

[2] Totalt har 98 personer deltagit i de två föredragstillfällena, varav 56 % har varit kvinnor och 44 % män.